7 grunner til å bruke kredittkortet

Kredittkort

Økonomirådgivere bruker mye tid på å prøve å forhindre oss i å bruke kredittkortene våre uvettig eller helst ikke i det hele tatt. Og det finnes jo en rekke gode grunner for at de sier det. Mange misbruker dem og ender opp som gjeldsslaver. Men i motsetning til hva mange tror, om du klarer å bruke kortet fornuftig, så er det i mange tilfeller mye mer gunstig enn andre vanlige debetkort. La oss se på noen grunner for å bruke kredittkortet.

1. Bonus ved signering

Det er ingenting bedre enn en velkomstbonus. Søkere med god økonomi kan få tilbud ved registrering verdt mellom 500-2500 kroner. Det er kanskje ikke like vanlig i Norge, men det er mange som tilbyr såkalt cashback og opptjening av poeng til annet forbruk.

2. Belønning og poeng

Belønning for å dra plastkortet i stedet for å bruke kontanter, er en udiskutabel grunn til å bruke kredittkortet. Mange kredittkort har såkalte poengsystem hvor man tjener poeng etter hvert som man bruker det. Det kan være alt fra gratis abonnement i tre måneder til restaurant besøk og transport. Etterpå kan man bruke poengene man sparte opp på gavekort eller lignende i butikker samlet i en katalog.

3. Cashback

Vi nevnte det tidligere, men cashback er en smart måte å benytte kredittkortet på både for kunder og kreditor. Det kan være en viss prosentandel av forbrukt kreditt uansett hva man handlet, eller cashback på visse produkter eller tjenester. Andre tilbyr enda høyere cashback, spesielt om du bruker det på visse ting etterpå.

4. Fly-bonus

Dette er kanskje en av de aller første belønningene man fikk med kredittkort, og er fortsatt like populært. Ved å kjøpe flybilletter hos en viss operatør, vil man bli belønnet med poeng i et slags lojalitetsprogram. Man kan få for bestilling av billetter eller som en del av hvor langt du har flydd over en gitt periode. Man fyller på med poeng etter hver kilometer man har flydd, og er en skikkelig boost for neste flytur. Etter hvert kan man bestille flyturene nesten gratis.

5. Sikkerhet

Når man betaler med kredittkort vil man i større grad unngå tyveri eller svindel. Dersom en tyv stjeler debetkortet ditt med opplysningene, vil pengene dine forsvinne med en gang. Om det samme skjer med kredittkortet, vil uansett pengene ikke bli trukket fra direkte. Men skjer det, kan det ta en stund før man får igjen pengene.

Les også denne artikkelen: Bare 1 av 5 bruker kredittkortet på ferie

6. Forsikring

Ikke bare sikkert, men også forsikret. For mange kredittkort har fordeler som forsikring. Det kan være på veihjelp, reiser eller for eksempel ved kjøp av varer på internett. Forsikringen kan ofte virke i tillegg til annen forsikring, og dersom uhellet skulle være ute, vil man få dobbelt opp eller det som forsikringen godtar. En slik reiseforsikring er uhyre viktig da for eksempel sykehusopphold kan koste deg mange hundretusen kroner, eller i verste fall enda mer.

7. Mer kredibilitet

Mange foretrekker at du betaler med et kredittkort, og med kredittkortet vil man bli vurdert på en helt annen måte enn om du velger å betale med et debetkort. Spesielt når det gjelder hotellopphold og leiebil. Det handler også om deres sikkerhet, da de anser det lettere å få betalt dersom skade på hotellinventar eller bil skulle oppstå. Dette gir deg mer kredibilitet og en enklere handel.

Kredittkort – Brukervennlig betalingsmetode

Kredittkort

Kredittkortet har en relativ kort historie. Men på de 65 år kortet har eksistert har det blitt utbredt over hele verden og er vel den mest vanlige betalingsmåten i dag, i alle fall når vi ser på den vestlige delen av verden. Grunnen til dette er at kredittkortet har mange fordeler. Det er praktisk med et kort når du er på reise samt når du skal handle på nettet eller i butikken og ønsker å utsette betalingen litt. I prinsippet er det slik at du låner de penger du bruker av kredittkortselskapet/banken og betaler de tilbake på et senere tidspunkt. Siden de fleste banker i dag tilbyr mellom 45-50 rentefrie dager, så betyr dette at du låner pengene gratis i den perioden. Men, dette forutsetter at du betaler regningen for dine innkjøp til tiden slik at det ikke løper på renter. Du har selvsagt muligheten for å dele betalingen i mindre beløp hver måned eller utsette betalingen et par uker, men da må du betale renter og det er ulempen med kredittkortet.

Bruksområder og kredittgrenser

Et kredittkort kan brukes til det meste og det finnes mer enn 35 millioner brukersteder på verdensplan som godtar kredittkort som betaling. Dette gjelder uansett om det er et Visakort eller et Mastercard. Så lenge du betaler regningen din og ikke overskrider den kredittgrensen du har fått fra kredittkortselskapet, da har du alltid penger tilgjengelig på kortet. Nettopp kredittgrensen er noe som blir fastsatt etter en kredittvurdering av økonomien din. Her vil banken, eller kredittkortselskapet, foreta en vurdering når du søker om et kort. De ser på inntekten din, betalingshistorikk og hvor gjeld du evt. har. Ut fra dette blir det så bestemt om din søknad kan godkjennes og i tilfelle hvor stor en kredittgrense du kan få. De fleste kortselskaper tilbyr i dag kredittkort med en grense på mellom kr. 10 000 og helt opp til kr. 150 000. Men skal du ha en høy kredittgrense, da må du også ha en større inntekt slik at du kan betale tilbake et stort forbruk.

Rabatter med kredittkort

En av fordelene med et kredittkort er at du kan oppnå en del rabatter når du betaler med kortet. De fleste kort i dag har en eller annen form for fordelsprogram, bonus eller rabatt tilknyttet. Derfor bør du tenke på hva du skal bruke kortet til før du søker. Enten du trenger et kort hvor du får en mindre rabatt på det meste, eller om det er et kredittkort som gir deg en god rabatt på bensin og diesel fordi du kjører mye i bil. Handler du mye på nettet, så kan det være lurt med et kort som gir deg rabatt på en lang rekke nettbutikker. Spesielt når det gjelder shopping så kan det være en del penger å spare ved å betale med kredittkort. Du kan f.eks. få rabatt innen hele kategorier, hvilket vil si at du en måned kan få 7% på alt du handler av sportsutstyr, uansett hvilken butikk du handler i. Det er kun en betingelse for å oppnå rabatten og det er at du bruker kortet til å betale med.